Pompei – Ultimele clipe de viata

Cercetatorii italieni au reusit de curand sa refaca ultimele ore de viata ale locuitorilor orasului Pompei. Vulcanologista Claudia Scarpati si colegii sai Giuseppe Luongo si Annamaria Perrotta de la University of Naples Federico II in Italia, au analizat straturile de depozite vulcanice in casele din Pompei si 13 schelete gasite acolo, ceea ce i-a ajutat sa reconstruiasaca evenimentele petrecute in timpul eruptiei. Rezultatele cercetarii au fost prezentate in cadrul unei conferinte internationale privind ADN-ul antic, conferinta ce a avut loc la Naples.
In jurul orei 13.00, pe 24 august 79 a.Hr. locuitorii din Pompei au putut observa un nor mare de fum ce s-a ridicat din vulcan. Mare parte a cercetarilor intreprinse de echipa Claudiei Scarpatti s-au desfasurat in Via dell’ Abbondanza, aflata pe strada principala si apartinand lui Iulyus Polyibius. Una din descoperiri este ca acoperisul casei lui Polibiu s-a prabusit dupa 6 ore. Astfel, in jurul orei 19.00, cei aflati in acsa s-au adapostit in incaperile subterane acre nu fusesera afectate: trei barbati, trei femei, 4 baieti, o fata, un copil si un copil nenascut… (mai multe info aici)
Acesta este doar unul din aspectele pe care le regasim si in documentarul realizat de BBC al carui prima parte vi-l prezentam azi.

This entry was posted in descoperiri. Bookmark the permalink.

Leave a comment