Expresii fara secrete: "Luna de miere"

Cautand originea “lunii de miere” am intalnit mai multe posibilitati, fiind greu a se stabili cu exactitate provenienta.
Se pare ca “honeymoon” ar veni din Nordul Europei, unde “hjunosttsmanathr” se referea la obiceiul conform caruia tinerii care vroiau sa se casatoreasca trebuiau sa-si rapeasca mireasa dintr-un sat vecin. Era necesar ca viitorii soti sa stea ascunsi timp de o luna pana cand rudele fetei abandonau cautarile.
De asemenea conform obiceiurilor nordice in prima luna de mariaj proaspat casatoritii beau in fiecar zi o cupa de vin indulcit cu miere. Ambele obiceiuri dateaza inca din vremea lui Atilla Hunul, care a baut vin indulcit cu miere la nunta sa, inainte de a fi asasinat.
Exista si alte origini posibile, despre a caror veridicitate nu pot afirma nimic. Va voi prezenta una a carei poveste mi s-a parut foarte interesanta. Expresia ar veni din Orient si s-ar gasi consemnata in vestita cartea Zend Avesta a vechilor persi. Voltaire sustine acest lucru in romanul sau Zadig capitolul 3: “prima luna de casatorie, cum scrie in cartea lui Zend, e luna de miere, iar a doua – luna de pelin…” . Cam putina dulceata in casatoriile vechilor persi 🙂

This entry was posted in expresii fara secrete. Bookmark the permalink.

Leave a comment